Professionaliteit in het gevoelsveld
De diepere lagen van professionele samenwerking
Mark de Jonge
In deze opleidingsmodule maak je kennis met
het gevoelsveld:
de bron van kennis en samenwerking.
We ervaren onszelf als individuen, losstaand van elkaar. Het tegendeel blijkt waar te zijn: alles draait om de ruime tussen ons en anderen, om de samenhang van alle dingen en levensvormen. Onze onbewuste motivatie is het streven naar verbondenheid. Sterker nog; we zijn op het meest elementaire niveau van het leven onlosmakelijk met elkaar verbonden zonder ons daarvan bewust te zijn. ……..
We groeien door ons in de ruimte tussen ons en anderen te begeven; hierdoor kunnen we conflicten oplossen of, beter nog: voorkomen.
Lynne Mc Taggert
In deze opleidingsmodule maak je kennis met het gevoelsveld: de bron van kennis en samenwerking. Je leert hoe je een groep zodanig kan begeleiden dat zich een gevoelsveld kan ontwikkelen. Je krijgt handvaten om een proces van co-creatie in dit gevoelsveld te begeleiden. Je leert hoe je een expert kunt worden in ontmoeting en samenwerking in de tussenruimte.
Het gevoelsveld tussen mensen
verbindt mensen
In een groep kan een gevoelsveld ontstaan door ontmoetingen waarin vertellers en luisteraars geraakt en verrast worden door wat ze zeggen en horen. Het gevoelsveld ontstaat in een contact door een wederzijds ‘geraakt zijn. Je maakt samen deel uit van een groter ‘tastbaar’ geheel. Het gevoelsveld is een deur naar diepere betekenis.
Wanneer mensen professionele verhalen vertellen in het gevoelsveld kunnen ze bewust worden van een andere en nieuwe betekenis. Wanneer er in een groep door de actieve emotionele en professionele betrokkenheid bij een vraagstuk een gevoelsveld ontstaat, kan er een grotere bron van kennis aangeboord worden. Een soort gedeelde intuïtie voor nieuwe kennis. Waar er in eerste instantie gediscussieerd wordt ontstaat er steeds meer een diepgaande en veelzijdige dialoog. Bij een dialoog in het gevoelsveld wordt ‘beleefd’ en ‘gevoeld’ wat er gezegd wordt. Door de gevoelsmatige aanwezigheid en betrokkenheid, duikt de dieperliggende betekenis als kennisontwikkeling op. In het gevoelsveld kan de kennis van het grote geheel ontsloten worden. Waarbij de woorden van ieder individu dat deelneemt aan het gesprek een uniek eigen bijdrage leveren aan het gesprek.
De opleiding is opgebouwd uit vier elkaar opvolgende opleidingsworkshops.
Ze zijn niet los van elkaar te volgen.
1e opleidingsworkshop:
- De grond van het gevoelsveld
- Hoe vormt zich een groep.
In deze eerste workshop leer je met welke structuur en technieken je een goede basis kunt leggen
voor de opbouw van het gevoelsveld.
In de laatste 10 jaar is ontdekt hoe we ‘neurologisch’ op diverse wijzen met elkaar verbonden zijn. Daar waar mensen bij elkaar zijn er al snel sprake is van een groep. Er beginnen allerlei zaken te spelen in en tussen de groepsleden, of men dat nu wil of niet. Men reageert op elkaar, onderneemt actie of blijft juist passief. Je kunt dan al spreken van een groepsproces waarin de leden bepaalde rollen vervullen. Deze rollen kunnen taak of procesgericht zijn. Overal waar mensen samen zijn spelen zich groepsprocessen af met een bepaalde dynamiek, structuur en diverse strijdige en gemeenschappelijke doelstellingen.
2e opleidingsworkshop:
- De creativiteit van het gevoelsveld
- Vruchtbare discussie in de groep
In deze tweede workshop leer je hoe je verschillen en conflicten kunt begeleiden naar een vruchtbare discussie in het gevoelsveld.
Leren vindt plaats binnen in mensen, maar vooral ook tussen mensen. Twee weten meer dan een!
De intelligentie en kennis van een groep vaak groter is dan van een deskundige.
In deze workshop leer je hoe je deze kennis kunt aanboren. En hoe je dit interactieve proces kunt stimuleren. Zo leren en ontwikkelen teams zich. Zo functioneren zelfsturende teams effectief en productief.
We noemen dit teamleren!!
De verschillen komen aan de oppervlakte. Dit is de eerste ervaring van de tussenruimte die kenmerkend is voor de ontwikkeling van het gevoelsveld. De bron van kennis en creativiteit. Teamleren kan uitdagend, interessant, vernieuwend, maar ook bedreigend zijn. Het kost energie, aandacht, brengt uit evenwicht, veroorzaakt conflicten, brengt mensen op een nieuw spoor. Een ander spoor volgen is onzeker; de bekende weg blijft, hoewel saai, veilig en daardoor toch aantrekkelijk.
Teamleren in het gevoelsveld is ten slotte ook de weg van het onbewuste en onbekende volgen. Het kan je op goede momenten boven de dagelijkse werkelijkheid uit tillen. Het empathische netwerk in de groep vormt zich.
3e opleidingsworkshop:
- De wederkerigheid van het gevoelsveld
- Optimale samenwerking en innovatie in de groep
- Transitie en emergentie
In deze derde bijeenkomst ervaar je hoe je als begeleider zelf het instrument bent om de ontwikkeling van onderlinge betrokkenheid door dialoog te ondersteunen
Dialoog is een gespreksvoering gebaseerd op wederzijdsheid. Waarbij men vooral ruimte maakt voor de ander, en oog heeft voor het belang van de ander. Men is daadwerkelijk betrokken bij elkaars standpunt. Men wordt geraakt door elkaar en er is openheid in contact. Hierdoor ontstaat een gevoelsveld waar open vragen worden gesteld waardoor de standpunten daadwerkelijk verdiept worden. De these en antithese komen met elkaar in een open contact. Men maakt daadwerkelijk ruimte in zichzelf voor het standpunt van de ander waardoor er een synthese kan ontstaan.
Waar tijdens de discussie de diepere betekenisgeving impulsief en vaak in brokstukken opduikt aan de oppervlakte (emergeert) en de verschillen bewust worden, vinden tijdens de dialoog, door het open contact, de werkelijke veranderingen in betekenisgeving binnen en tussen mensen plaats.
4e Opleidingsworkshop:
- De gemeenschappelijke ruimte van het gevoelsveld.
- De oogst van de groep.
- Betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken.
In deze workshop ervaar je de kracht en diepten van het gevoelsveld en leer je als begeleider de processen die zich hier afspelen herkennen en begeleiden.
In deze workshop ervaar je de kracht en diepten van het gevoelsveld en leer je als begeleider de processen die zich hier afspelen herkennen en begeleiden.
In de gemeenschappelijke ruimte van het gevoelsveld kun je ervaren hoe we als mensen op het meest elementaire niveau met elkaar verbonden zijn.
Je ervaart de een positieve samenhang dankzij de verschillen, wanneer we ons in de ruimte tussen ons en de anderen kunnen begeven.
De groep gaat functioneren als een spontaan brein. Je ervaart de kracht van positieve emoties juist wanneer er sprake is van diepe verschillen, moeilijke conflicten en aangrijpende gebeurtenissen.
Dit is de dynamiek van het gevoelsveld. Er ontwikkeld zich een natuurlijk verlangen om elkaar te helpen, wat niet alleen essentieel is voor creativiteit en productiviteit, maar ook voor ons levens geluk.